Bon dia,

Us fem arribar aquesta nota de premsa, que enviem avui en què demanem a la nova Consellera d'Acció Exterior que ratifiqui el compromís d’augmentar progressivament el pressupost destinat a cooperació fins que es destini el 0’7% l'any 2030.

També adjuntem un document amb les 10 línies mestres que volem que reculli el nou Pla Director de cooperació 2023-2026, que de manera concertada i consensuada amb el secto.

Esperem que sigui del vostre interès. A sota, trobareu els contactes de premsa per a més informació

Salutacions

----






Les entitats de cooperació, pau i drets humans demanen estabilitat i nous pressupostos a la nova Consellera d’Acció Exterior  






Barcelona, 26 d’octubre de 2022.- Lafede.cat - Federació Catalana d’Organitzacions per a la Justícia Global, en nom de les 123 entitats que agrupa, demana a la nova Consellera reprendre el compromís pressupostari del Conseller Bosch amb el 0’7, i no aturar ni reiniciar des de zero els processos oberts per definir la política pública de cooperació pau i drets humans. 


El passat 11 d’octubre Meritxell Serret va prendre possessió del càrrec com a nova consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, en substitució de Victòria Alsina. Lafede.cat es trobava immersa en la negociació del Pla director de cooperació amb l’equip anterior i, per responsabilitat, demana que el canvi en la Conselleria no suposi cap retrocés en el procés de definició d’aquesta política pública, donat l’actual context internacional de greus conflictes i desigualtats. 


La federació agraeix la rapidesa en el nomenament de càrrecs i ja s’ha reunit amb Yoya Alcoceba, nova directora general de Cooperació al Desenvolupament,  però davant aquest nou canvi de titularitat, el sisè en sis anys des de la creació d’aquesta Conselleria l’any 2016, ha demanat ja una reunió urgent amb la nova Consellera per posar-s’hi a la seva disposició i fer-li algunes demandes concretes. 



Estabilitat política a la conselleria d’Exteriors

Segons una enquesta del Fons Català de Cooperació, publicada a principis d’aquest any, el 80 % de la població catalana està a favor de destinar recursos econòmics a les polítiques de cooperació, pau i drets humans. Per poder donar resposta a la voluntat ciutadana, les entitats catalanes reclamen, primer de tot, estabilitat a la Conselleria i acords de país. Sense estabilitat no es poden consolidar unes polítiques públiques de cooperació i justícia global que estiguin a l’alçada dels grans reptes globals, i que permetin planificar i avaluar les diferents actuacions i programes. Segons Àlex Guillamón, copresident de Lafede.cat “sis consellers/es en sis anys no és la millor manera de consolidar cap política pública, sobretot tenint en compte que encara no s’ha recuperat de les retallades de fa una dècada”.  


Aprovació d’uns nous pressupostos per al 2023

Les entitats consideren imprescindible recuperar el compromís polític de destinar el 0’7 % dels pressupostos per a l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) el 2030, compromís adquirit pel conseller Alfred Bosch el maig de 2019. La federació veu necessari evitar la pròrroga de pressupostos i aprovar-ne uns de nous: “Volem uns pressupostos que donin resposta a les crisis socials, econòmiques, energètiques i mediambientals no només de casa nostra, sinó també amb una mirada i des d’una responsabilitat global. El 0’7 % és un compromís històric que cal assolir ja”, reclama Guillamón.


Per tal de reforçar aquesta mirada global i el treball de conscienciació que realitzen entitats i institucions del sector, la federació demana que el 25 % del pressupost es destini a les accions educatives i comunicatives dels diferents agents. 


Nou Pla director i reforma de l’Agència Catalana de Cooperació

Lafede.cat demana també l’aprovació d’un nou Pla Director de cooperació 2023-2026 de manera concertada i consensuada amb el sector i que reculli les 10 línies mestres que ja havia presentat a l’anterior govern; reformar l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament que l’any vinent complirà 20 anys, reforçar les seves capacitats per tal que pugui introduir nous instruments, discursos i línies de treball per a garantir una política pública de justícia global ambiciosa i de qualitat; i, la posada en marxa del Centre Català d’Empresa i Drets Humans, com a una de les principals eines per a garantir la coherència de polítiques del Govern.



DADES DESTACADES




* Per a més informació, s'ha publicat avui el reportatge interactiu "0,7%, el compromís pendent: de la cooperació a la justícia global", que indaga en la històrica demanda del 0’7 % i aprofundeix en els canvis d’enfocament i objectius actuals que hem fet a la cooperació catalana cap a propostes de justícia global.


Contacte de premsa

Anna Palou i Víctor Yustres

comunicacio@lafede.cat / 633 26 33 85 - 93 442 28 35