Bon dia,

us enviem una nota de premsa sobre les Jornades DAR (https://jornadasdar.org/) sobre Intel·ligència Artificial i Drets Humans que coorganitza Lafede.cat aquesta setmana el 26-27-28 de maig, per si és del vostre interès. A sota, trobareu les organitzacions impulsores, portaveus i contactes de premsa.

Salutacions

----

En el marc de les primeres Jornades Democràcia, Algoritmes i Resistències

Organitzacions de la societat civil obren un debat públic entorn de l'impacte social dels algoritmes i sobre l'abast i l'ús d'aquestes tecnologies a la vida diària
Reclamen una participació clara de la societat civil en el desenvolupament de polítiques digitals relacionades amb la intel·ligència artificial (IA), i demanen transparència en el disseny i la gestió de la futura Agència Espanyola de Supervisió d’Intel·ligència Artificial (AESIA), la posada en marxa de la qual està prevista per a aquest any.

Demanden línies d'acció conjunta i interlocució on la intel·ligència artificial perpetua les desigualtats i vulnera els drets humans, i exhorten a la creació d'estàndards i criteris d'avaluació algorítmica que assegurin un bon ús de la IA en els àmbits de la vida quotidiana, en les administracions públiques i les empreses privades.

Encoratgen un debat públic sobre la governança dels algoritmes que posi els drets al centre amb tres jornades de debats, encontres i tallers pràctics, amb l'objectiu de compartir experiències, establir ponts entre agents i alinear estratègies d'intervenció.



Barcelona, 24 de maig de 2022. Del dijous 26 al dissabte 28 de maig, a tres emplaçaments consecutius (online, Barcelona i Madrid, respectivament), tindrà lloc la primera edició de les jornades Democràcia, Algoritmes i Resistències. Organitzades per AlgoRace, Algorights i Lafede.cat, consistiran en tres dies de trobades, xerrades i tallers, l'objectiu principal dels quals és abordar els contextos que imposa la proliferació de la intel·ligència artificial des de la perspectiva dels drets humans. Les jornades es plantegen com un punt de trobada entre col·lectius i organitzacions, investigadors i organismes independents, un espai on tractar les noves realitats que comporta la IA i alinear propostes d'acció. Són també un punt d'inflexió al si dels moviments pels drets humans davant la urgència d'introduir a les seves agendes aquestes realitats, així com una crida a la participació ciutadana. Per últim, són una crida d'atenció a l'administració, en un moment de regulació emergent de la IA en l'àmbit europeu. Espanya, laboratori de la IA europea

Des que es va fer públic el projecte de creació de l'Agència Espanyola de Supervisió d'Intel·ligència Artificial (AESIA) el passat mes de desembre, la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, ha manifestat en vàries ocasions que aquest organisme estarà obert a tots els agents de la societat, “canalitzant propostes” i “advocant per la col·laboració”. Organitzacions de la societat civil li prenen ara la paraula, i demanen polítiques que posin els drets humans al centre, que reverteixin els biaixos de discriminació, segregació i exclusió que sovint els mateixos algoritmes perpetuen, i que garanteixin una administració de les dades en clau de justícia social. Pel seu caràcter de frontera europea, Espanya ocupa un lloc crític en relació amb els drets humans, amb casos flagrants de discriminació i estigmatització de comunitats i col·lectius. La recent aprovació, el 24 de març passat, d'una Proposició No de Llei sobre usos de tecnologies de reconeixement facial a la Frontera Sud per part del Congrés dels Diputats, n'és una bona prova. Així mateix, l'elecció d'Espanya com a base de proves de la futura Llei Europea de la Intel·ligència Artificial (AI Act), i de l'agència esmentada com a entitat pilot de la seva implementació, hauria de convertir aquesta última en exemple de col·laboració entre l'administració i la societat civil, en els aspectes de la vida de les persones que sovint són fora del radar del sector privat o de l'acadèmia. La reflexió sobre el rol de l'agència és un altre dels objectius d'aquestes jornades, on també s’analitzarà el reglament que la Comissió Europea està elaborant actualment, i que representa el primer intent global de regular la intel·ligència artificial, com en el seu moment ja ho va ser el Reglament General de Protecció de Dades. Per una intel·ligència artificial més democràtica, decolonial i respectuosa amb els drets humans

La democratització de la intel·ligència artificial és un dels reptes més grans que afronten les societats contemporànies. La proliferació d'aquest tipus de tecnologies, i la manera invisible encara que efectiva en què determinen la nostra realitat social i material requereixen respostes polítiques a qüestions que només en aparença són tècniques. Quines decisions deixem a les mans dels algoritmes, o quins costos socials comporta l'anomenat solucionisme tecnològic, són una tasca tan urgent com la mateixa governança dels algoritmes. La manera en què la vida de les persones i les comunitats es veuen afectades pels algoritmes i les tecnologies de la intel·ligència artificial en conjunt, així com les experiències de reapropiació de la tecnologia que sorgeixen d'aquestes mateixes comunitats és el pol principal d'aquestes jornades, que comptaran amb les valuoses experiències en el terreny de l'activisme de Cinthya Rodríguez (Mijente=Gente+Justice, EUA), Paola Ricaute (Terra Comuna, Xile) i Safia Oulmane (Ghett'up, França) entre els seus participants internacionals. Divij Joshi (AI Now, AI Observatory), Aidan Peppin (Ada Lovelace Institute), Lara Groves (Ada Lovelace Institut) i Anna Colom (Democratic Society), per la seva banda, ens introduiran en un altre dels fronts de la governança de la intel·ligència artificial: l'elaboració d'estàndards, codis ètics i models d'avaluació de l'impacte algorítmic, en àmbits tan sensibles com la participació ciutadana, la sanitat pública o la primera onada de polítiques públiques relacionades amb la IA. Entre els participants nacionals, comptarem també amb Simona Levi (Xnet), Paula Guerra Càceres (AlgoRace), Youssef M. Ouled (AlgoRace, Fronteres Digitals), Paula de la Hoz (Interferències), Alberto Álvarez (Observatori Treball Algorisme i Societat) i Gemma Galdón (Fundació Ètiques), entre d'altres. Les jornades són també un exercici d'alfabetització digital oberta a la ciutadania en general i adreçada als moviments socials en particular, on aprofundir en les noves realitats, els nous conflictes i els nous glossaris que centren ja l'agenda social, des de la desracialització de la IA, o les perspectives de reparació que implica la decolonització de la Intel·ligència Artificial, fins als biaixos algorítmics o la “justícia en processos de disseny” (Design Justice). Programa complet de les jornades: www.jornadasdar.org

! Places limitades. Cal preinscripció. No hi haurà streaming de les sessions a Barcelona (divendres 27) i Madrid (dissabte 28). Les sessions en anglès tindran traducció simultània L'organització i els ponents estan disponibles per a entrevistes Organitzadors:

Xarxa col·laborativa que promou la participació de les persones i de les organitzacions de la societat civil en l'àmbit de les tecnologies de la intel·ligència artificial des d'un enfocament centrat en els drets humans.

És un equip multidisciplinari que investiga sobre el racisme i la intel·ligència artificial, creant espais de conscienciació sobre els usos racistes de la IA, desenvolupant campanyes de comunicació sobre l'impacte d'aquesta en les persones racialitzades i traslladant recomanacions a les institucions per combatre el biaix racial.

Composta per 125 organitzacions, és una xarxa que treballa per la justícia global i l'erradicació de les desigualtats a escala global mitjançant la cooperació al desenvolupament, la defensa dels drets humans i el foment de la pau. Seus:
Canòdrom / Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica Concepción Arenal, 165 (Barcelona) Espai Cultural Consciència Afro Cáceres, 49 (Madrid) Portaveus jornades: Judith Membrives i Llorens (Lafede.cat / Algorights) i Paula Guerra Cáceres (AlgoRace) Contacte premsa:

Víctor Yustres (Lafede.cat)
633 263 385
comunicacio@lafede.cat

Isaac Monclús
661 209 660
isaac@imprevist.com