Cultura Comunitaria!



NOTA DE PREMSA




El Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya inaugura la tercera edició aquest dimecres 4 d’octubre amb espectacles a la Fabra i Coats, al Centre Penitenciari Brians 2 i al districte de Sant Andreu


  • Del 4 al 7 d’octubre el FAACCC vol esdevenir un punt de trobada entre el veïnat, el sector professional, l’acadèmia i les institucions entorn de les arts comunitàries

  • Artistes com el ballarí Jordi Cortés, l’actor Telmo Irureta, l’escriptora i artista queer val flores i els còmics Carmen Romero i Felipe Mateos són alguns dels noms destacats del programa

  • El FAACCC reuneix espectacles de teatre, dansa, performance i comèdia sorgits d’experiències de creació col·lectiva

  • En aquesta tercera edició, el festival pretén reivindicar la irreverència i l’humor i fer una aportació política i crítica al voltant de la creació artística

  • El FAACCC ompta amb la implicació d’algunes de les entitats de base amb més recorregut del panorama català com Basket Beat, Artibarri, ConArte Internacional i la Xarxa d'Economia Solidària, entre moltes d’altres




Fotografia de la darrera edició del Festival FAACCC.



DOSSIER DE PREMSA
SALA DE PREMSA


Barcelona, 3 d’octubre de 2023 · La tercera edició del Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya (FAACCC) comença aquest dimecres 4 d'octubre de 2023 amb diverses activitats al Centre Penitenciari Brians 2, a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats i a la plaça de Can Fabra del districte de Sant Andreu. El festival, que s’allargarà fins dissabte 7 d’octubre, compta amb una trentena d’actes programats, més de 40 entitats implicades activament i més de 300 ponents i artistes convidats. Enguany, el FAACCC vol reivindicar la irreverència i l’humor com a formes polítiques, artístiques i pedagògiques, alhora que pretén continuar sent un punt de trobada entre veïnat, professionals, acadèmia i organitzacions al voltant de la participació cultural i la creació artística.

En el primer dia del festival, la companyia Sota Mínims Teatre, sota la direcció de Xantal Gabarró, posarà en escena L’humor: una proposta de mínims, una peça teatral creada col·lectivament amb persones privades de llibertat del Centre Penitenciari Brians 2 i d’altres de fora de la presó. Brians 2 també acollirà Soul Lab Jam, una sessió musical participativa amb ballarins, cantants i artistes de rap organitzada per l’associació Llobregat Block Party. A la plaça de Can Fabra de Sant Andreu la companyia Experimenta Danza i el ballarí Jordi Cortés, referent de la dansa inclusiva, presentaran Tuétano, un espectacle que pretén buscar el límit dels cossos que de vegades semblen impossibles per a la dansa.

El dimecres també es donarà el tret de sortida al Congrés Acadèmic de les Arts Comunitàries, que se celebrarà els dies 4, 5 i 6 d’octubre de la mà de diversos grups de recerca i persones provinents de l’acadèmia.




Imatges de Llobregat Block Party i de l'espectacle Sexpiertos.


Un programa divers i multidisciplinari amb veus reconegudes del sector

El cartell del FAACCC 2023 és heterogeni i inclou diversitat d’experiències, com espectacles, tallers, debats, exposicions, presentacions, activitats a l’espai públic, accions col·lectives, actuacions musicals, performances i jornades professionals. Es tracta d’una programació eminentment gratuïta, ja que totes les activitats, a excepció de dues, són de franc. Per poder participar-hi cal inscriure’s prèviament a través del web del festival.

En aquesta tercera edició, el FAACCC compta amb la participació d'algunes de les veus més conegudes d'una manera nova d'entendre la relació entre societat i creació, entre les quals destaquen el projecte Xamfrà, Centre de Música i Escena del Raval, guardonat amb el Premi Nacional de Cultura; l’actor Telmo Irureta, guanyador del Goya al millor actor revelació, que presentarà l’obra Sexpiertos; els còmics Carmen Romero i Felipe Mateos; així com algunes de les entitats de base i del sector de la cultura comunitària amb més recorregut del panorama català, com Basket Beat —impulsora del festival—, Ràdio Nikosia, la xarxa d’art per a la transformació social Artibarri, la televisió comunitària la Veïnal, ConArte Internacional i la Xarxa d'Economia Solidària i Teleduca, entre moltes d’altres.




Imatges de la darrera edició del Festival FAACCC.


Un festival centrat en les arts escèniques de creació col·lectiva

Les arts escèniques comunitàries protagonitzen la programació del FAACCC a través de propostes de teatre, dansa, performance i comèdia sorgides d’experiències de creació col·lectiva. Amb l’objectiu de reconèixer el protagonisme de les comunitats com a creadores i de donar veu a les propostes nascudes del territori, la tercera edició del festival pretén mostrar processos artístics comunitaris que qüestionen, amplien i deformen la manera en què es construeix la societat i les relacions actuals.

Per tal d’incentivar la participació, des de l’organització del festival han ideat el FAACCC Off, que convida la ciutadania a formar part de diversos processos de creació desenvolupats a Barcelona les setmanes prèvies al festival amb l’acompanyament d’artistes i professionals. De cada taller ha sorgit una peça, acció o performance que es podrà veure durant el FAACCC 2023.




Imatges dels espectacles SolipsitisDe barro, flores y lucha.


Una aportació política i crítica al voltant de la creació artística

El FAACCC parteix de la convicció que la tasca que es fa des de les arts ha de ser política i se sustenta en plantejaments crítics i cooperatius per tal de revisar i reformular el paper de la ciutadania, el sector professional, les entitats privades i les administracions en l’àmbit de la cultura. En aquesta tercera edició, el festival vol continuar donant espai a les minories polítiques i fer una aportació política, crítica i molesta al voltant de la creació artística a través d’una programació que invoqui el dret a ofendre i a ser ofesos i que conquereixi el mal gust, la irreverència, l'humor i el cinisme per elevar-los a una actitud política.

El festival pretén posar en qüestió els models culturals i de governança actuals i generar espais de cultura democràtica. Per això, suma la trajectòria i expertesa d’entitats del sector de la cultura comunitària i la implicació de l’acadèmia, les institucions i els veïns i veïnes de Sant Andreu a través de diversos grups de participació amb els quals col·lectivament es conceptualitza i s’articula la programació.





SALA DE PREMSA



SERVEI DE PREMSA · FAACCC

LA TREMENDA
Lucía Franco de Paz
lucia@latremenda.coop I 689 408 777
www.latremenda.coop @latremendacoop




La Tremenda

La Bonne - Centre de Cultura de Dones
Carrer de Sant Pere Més Baix, 7
08003 Barcelona, Barcelona


facebook twitter instagram

Has rebut aquest missatge perquè formes part de la nostra base de dades.


Donar-se de baixa


Sent by MailerLite